Blog van onze borstvoedingspecialisten
Baby heeft honger

Blog van onze borstvoedingspecialisten

Regelmatig vertelt een van onze lactatiekundigen over haar werk. Deze keer is Sofie aan de beurt. Zij vertelt over een pijnklacht van een van haar cliënten en hoe belangrijk het is om te weten waar dat vandaan kan komen om zo mogelijke stress weg te nemen. In verband met de privacy zijn eventuele namen in deze blog veranderd.

maart 2015

Pijn bij borstvoeding reden tot zorgen?

Ellen is een jonge moeder van twee zoontjes. Mark van 1, en pasgeboren baby Jack. Mark was destijds prematuur en door alle stress die hierbij kwam kijken moest Ellen tot haar verdriet na zeven weken stoppen met de borstvoeding. Ze hoopte dat ze haar tweede zoontje langer borstvoeding zou kunnen geven.

Pijnklachten

Jack werd thuis geboren, rond de uitgerekende datum. De eerste drie dagen ging het aanleggen erg goed, maar na verloop van tijd ging dit steeds meer pijn doen. Samen met de kraamverzorgende besloot ze om even een paar dagen te kolven om haar borsten rust te geven. Het kolven was inderdaad een stuk minder pijnlijk dan het aanleggen. Jack kreeg de melk met vingervoeden aangeboden. Na een paar dagen probeerde Ellen weer opnieuw aan te leggen. De pijn was nog niet helemaal weg, maar ze zette toch door. Toen de kraamverzorgende de zorg afsloot, was de borstvoeding redelijk op de rit, al bleef die pijn aan het begin van elke voeding aanwezig.

Stress

Ellen had haar handen vol aan de pasgeboren Jack en haar dreumes Mark. Het viel niet altijd mee om rust te vinden voor een voeding. Ook de pijn die telkens terug kwam, zorgde voor stress. Zelf ging ze steeds meer tegen het voeden opzien, vanwege de pijn. Toen besloot ze een lactatiekundige te bellen. We maakten meteen een afspraak.

Uitdaging

Toen Ellen mij had verteld hoe alles was verlopen, was het tijd voor Jack om te drinken. Ellen wilde er rustig voor gaan zitten, maar Mark wilde nu juist aandacht van zijn moeder. Het is een van de grote uitdagingen; je dreumes / peuter tevreden houden tijdens het voeden van je baby. Mark mocht even tv kijken, terwijl Ellen Jack zou voeden.

Toeschietreflex

Het aanleggen deed Ellen perfect en ook baby Jack maakte een voorbeeldige grote hap. Maar na een paar seconden zag ik Ellen helemaal verkrampen. Op hetzelfde moment begon Jack juist lekker te drinken. Ik legde Ellen uit dat dat pijnlijke gevoel de toeschietreflex was. In de borst trekken de melkklieren en kanalen zich samen zodat de melk uit de tepel komt. Sommige moeders voelen hier helemaal niets van, en andere moeders voelen daarbij een prikkeling door de borst gaan. Dit kan zo hevig zijn dat het pijnlijk is. Na een paar seconden zwakt de pijn af om daarna helemaal te verdwijnen.

Opgelucht

Ellen was zo opgelucht om te horen dat deze pijn te verklaren was! Nu ze wist dat het onschuldig was, kon ze dit korte moment van pijn ook accepteren. Ik legde haar uit dat de meeste moeders na verloop van tijd steeds minder last krijgen.

Ontspannen

Mark was ondertussen de televisie zat geworden. Hij kwam naast Ellen zitten en gaf zijn broertje een kus op zijn haartjes. Ik zag Ellen ontspannen. Tegen Mark zei ze, weet je wat wij gaan doen? Als mama klaar is met Jack voeden, gaan we lekker naar buiten, de eendjes voeren. Mark rende al naar de gang om zijn jas te pakken. Ellen keek tevreden naar Jack, die zijn buikje vol dronk. Deze mama kon er weer helemaal tegenaan!

Soms kan het zo simpel zijn, een kort bezoekje, een gerustgestelde mama die vol vertrouwen verder kan!
Sofie