1 Jaar Borstvoedingcafé Vlaardingen

1 Jaar Borstvoedingcafé Vlaardingen

Iedere eerste vrijdag van de maand een gang vol kinderwagens

(blog lactatiekundige, september 2014)

Alweer een jaar lang staat iedere eerste vrijdag van de maand de gang bij Careyn Kraamzorg in Vlaardingen weer vol kinderwagens. Sinds oktober 2013 wordt hier namelijk het Borstvoedingcafé Vlaardingen gehouden. Met enige trots mag ik dan wel zeggen dat het een succes is. Tot nu toe zijn er al 77 bezoekers geweest. Dit is bereikt door het enthousiasme van de vrijwilligers, lactatiekundigen en de sponsoren en niet te vergeten door de enthousiaste bezoekers van het Borstvoedingcafé zelf. En binnenkort, op 3 oktober, vieren we dan ook graag met al deze mensen onze eerste verjaardag!

Elkaar steunen bij vragen en onzekerheid

Ik vind het helemaal super om te zien als de gang weer vol kinderwagens staat. Dat betekent dat er mama’s met pasgeborenen aanwezig zijn maar ook mama’s waar een 2de of meerder kindje geboren is. Het oudere broertje of zusje komt dan gezellig mee.

Iedere moeder heeft haar eigen reden om te komen. Een klein greep uit de vragen die aanleiding zijn geweest om een bezoek te brengen aan het Borstvoedingcafé Vlaardingen:

  • Ervaringen uitwisselen met andere voedende mama’s.
  • ‘Ik heb pijnlijke tepels, wat kan ik daar aan doen om het te verbeteren?’
  • ‘Bij mijn 1ste kindje is het niet gelukt om te voeden. Hebben jullie nog tips?’
  • ‘Mijn melkproductie loopt terug. Wat kan ik doen om de productie weer op peil te brengen?’

Afhankelijk van het probleem worden de vragen in de groep besproken. Het is goed om te zien dat moeders elkaar onderling op die manier tot steun kunnen zijn. Het is dan net het extra zetje dat zij nodig hebben om door te gaan met borstvoeding geven. Soms is er aanleiding om even met de voedende moeder apart te zitten, zodat ik het advies echt helemaal afstemmen op de specifieke situatie van de moeder.

Trouwe bezoekers

Een aantal voedende mama’s vinden het erg leuk om ervaringen uit te wisselen en horen dan ook tot de trouwe bezoekers. Zij steken andere voedende mama’s met hun enthousiasme aan om een bezoek te brengen aan het Borstvoedingcafé Vlaardingen. Betere reclame kan er niet gemaakt worden.

Draagdoekconsulente

Lactatiekundige Annette Drop is ook draagdoekconsulente. Zij heeft 2 keer een draagworkshop verzorgd. Deze waren een enorm succes. Moeders die aan het oefenen zijn met de draagdoek, hoe te knopen en hoe te dragen. Eerst met een pop en dan met de eigen baby. Wij gaan Annette zeker weer benaderen voor het verzorgen van één of twee workshops het komende jaar.

De eerste verjaardag tijdens de borstvoeding week

In oktober is het precies een jaar geleden dat we met het Borstvoedingcafé zijn begonnen op deze locatie. We vieren dit op 3 oktober, tijdens de borstvoeding week. Wat er dan op het programma staat is nog een verrassing. Alle bezoekers van het afgelopen jaar krijgen in ieder geval een uitnodiging voor deze bijzondere ochtend. Ik hoop hun en alle andere geïnteresseerden natuurlijk allemaal te zien tijdens deze bijzondere dag. Ik ben erg benieuwd hoe het met jullie gaat!

Henny