Problemen bij borstvoeding? Het kan ook anders!

Problemen bij borstvoeding? Het kan ook anders!

Anja is gestopt met borstvoeding maar wil het na 7 dagen opnieuw proberen

(blog lactatiekundige, augustus 2014)

Mama Anja is vastbesloten om borstvoeding te gaan geven. Om zich goed voor te bereiden volgt zij tijdens haar zwangerschap een borstvoedingscursus. Zij bevalt van een prachtige zoon, Bas. De bevalling is moeizaam en eindigt in een spoedkeizersnede. De start met Bas is dan ook heel anders verlopen dat mama Anja dacht. Na 2 dagen van wisselende emoties en oververmoeidheid geeft ze bij haar kraamverzorgende aan geen borstvoeding meer te willen geven. De kraamverzorgende staat haar hierin bij.

Toch weer proberen

Op dag 9 van de kraamzorg begint mama Anja een  gesprek met de kraamverzorgende: “ik begin toch te twijfelen, ik zou graag borstvoeding willen geven, zoals ik mij had voorgenomen!”. De kraamverzorgende belt mij. Ze zegt: “Zelfs voor mij is dit een nieuwe situatie, vandaar dat ik jou bel! Is het mogelijk om Bas na 7 dagen zonder borstvoeding weer aan de borst te leggen?”

Deze situatie heb ik als lactatiekundige ook niet vaak mee gemaakt. We spreken daarom af dat ik ‘s middags even langs kom. We kunnen dan samen kijken wat er mogelijk is en een plan te maken.

Opnieuw aanleggen

’s Middags zie ik baby Bas gretig zoeken bij zijn moeder als zij hem in de buurt van haar borst legt. Dit geeft mama vertrouwen. Samen lukt het hen om baby Bas aan de borst te laten drinken. Hij is het nog niet verleerd!

Om de productie te verhogen start Anja met kolven. Daarnaast krijgt baby Bas tussen al het aanleggen door, ook nog voeding met de fles. Papa ondersteunt waar mogelijk is. Wat een samenwerking!

Kolven

Na 4 dagen kan mama Anja het kolven minderen en legt ze alle voedingen aan. Soms vinden ze het moeilijk om te geloven dat Bas voldoende heeft aan mama’s melk. Dit vertrouwen moet groeien. We hebben af en toe telefonisch contact. Anja kan dan haar vragen stellen en onzekerheden omtrent de borstvoeding bespreken. Meestal is een beetje geruststellen en informatie geven voldoende om haar motivatie te prikkelen.

Trotse mama: het is gelukt!

Na 5 maanden komt mama Anja naar het borstvoedingcafé om trots te vertellen dat ze nog steeds een borstvoedende moeder is, precies zoals ze graag wilde. Haar dankbaarheid richting de kraamverzorgende die haar vraag serieus nam en in actie kwam is groot.

Voor mij was dit ook een leerzame periode! Volgens “de theorie” zou je problemen met de hoeveelheid melk verwachten als er dag 2 t/m 8 niet gestimuleerd wordt. Of een baby die “het drinken verleerd is”. Anja en Bas hebben mij laten zien dat ieder mama en baby paar uniek is!

Wendy