Borstvoeding geven bij een prematuur kindje? Dat kan…

Borstvoeding geven bij een prematuur kindje? Dat kan…

Tijdens een van mijn borstvoedingscursussen ontmoet ik Janice. Een vrouw van begin 20 en  in verwachting van haar eerste kindje. Zij weet zeker dat ze borstvoeding wil gaan geven. De cursus wil ze volgen omdat ze goed mogelijk voorbereid wilde zijn op het geven van borstvoeding.

Tepelhoedje

Kort daarna verrast Kai  iedereen met zijn geboorte, ruim een maand te vroeg! Janice is vastberaden dat haar zoon moedermelk zal krijgen. Ze start  meteen met kolven. Natuurlijk wil ze haar zoontje ook graag aanleggen. Maar de kleine Kai heeft hier nog veel moeite mee. De lactatiekundige in  het ziekenhuis stelt  daarom voor om een tepelhoedje te gebruiken. Zo wordt het voor Kai makkelijker om de borst vast te houden. En inderdaad, het aanleggen lukt nu wel! Na thuiskomst blijft Janice haar zoontje op deze manier aanleggen, maar ze krijgt steeds meer pijn tijdens het voeden. Ze belt mij voor een consult.

Spruw

Nadat Janice heeft verteld hoe de afgelopen weken zijn verlopen, wil ik Kai graag eens goed bekijken. Ik zie aan de tong van Kai dat de  kleine man spruw heeft. Dat is een schimmelinfectie in de mond. Ook Janice heeft hier last van. Haar tepels zijn door deze schimmel extra pijnlijk geworden. Ik stel voor om Kai toch eens aan te leggen. Met wat tips lukte het om Kai nu heel goed aan te laten happen. Janice was verbaasd: zo kan het dus ook! Borstvoeding geven zonder pijn!

Borstvoeding geven is leuk!

Voor de spruw word medicatie voorgeschreven en een dikke week later vertelde Janice mij opgelucht aan de telefoon dat de klachten zijn verdwenen. En weer een week later kan ze trots melden dat het haar zelfs gelukt is om het gebruik van het tepelhoedje helemaal af te bouwen. Borstvoeding geven is nu leuk en makkelijk! Tevreden nemen we afscheid van elkaar. Ik druk Janice nog op het hart dat ze altijd kan bellen als er iets is.

Goede combinatie borstvoeding en werk, ook na 8 maanden

Inmiddels zijn we alweer een aantal maanden verder. Over een maand is Kai  9 maanden oud. Helaas voor Janice vervalt dan ook haar recht om tijdens werktijd te kolven. Ze is bang dat haar melkproductie achteruit zal gaan en ze hierdoor uiteindelijk geen borstvoeding meer kan geven. Daarom heeft ze mij gebeld voor een tweede consult.

Bij binnenkomst blijkt dat Kai een echte uitslaper is. Na de ochtendvoeding is hij gewoon verder gaan slapen. Het is al negen uur geweest!

Kolven geleidelijk afbouwen

Samen met Janice stel ik een schema op om het kolven op het werk een beetje af te bouwen. Het moet geleidelijk gebeuren,  omdat de spanning op de borsten  anders erg oncomfortabel kan aanvoelen  en we natuurlijk het risico op een borstontsteking willen beperken. Janice  is bereid haar pauzes ‘op te offeren’ om toch nog te kunnen kolven. Vlak voor ze vertrekt en meteen als ze thuiskomt bij Kai, zal ze hem borstvoeding geven. Zo kan het allemaal net. Ze heeft nog een maand om hier naartoe te werken.

Trotse moeder

Vlak voor ik weg ga wordt Kai wakker. Wat een heerlijk ventje is het. Ik zie hoe trots Janice op hem is. Maar ze mag ook zeker trots zijn op zichzelf. Wat een doorzetter is deze mama. Met haar motivatie weet ik zeker dat Janice en Kai nog lang van de borstvoeding kunnen blijven genieten!

Sofie