Careyn Kraamzorg geeft ook voorlichtingsavonden over borstvoeding

Careyn Kraamzorg geeft ook voorlichtingsavonden over borstvoeding

Lactatiekundige Cora vertelt

(blog lactatiekundigen oktober 2014)

Het is vandaag donderdag. Ik zal mijn tijdsplanning goed in de gaten moet houden. Vanavond geef ik namelijk een informatieavond over het geven van borstvoeding bij de verloskundige praktijk in het Westland. Zo’n 6 aanstaande moeders hebben zich voor deze bijeenkomst aangemeld bij de verloskundige.

Voorbereidingen

Om 19.00 uur stap ik de praktijk binnen met laptop, beamer en mijn pop (de surrogaat baby). Samen met de verloskundige richten we de ruimte in. Als er 6 vrouwen zich hebben aangemeld kunnen we zo’n 6 tot 12 mensen verwachten. In veel gevallen komt namelijk de partner, moeder of vriendin mee. Bovendien komt er vanavond een stagiaire de voorlichtingsavond bijwonen. Zij volgt de opleiding tot verloskundige en loopt stage binnen deze verloskundige praktijk. Als aankomend  verloskundige zal zij moeders in hun kraamtijd begeleiden en kan zij dus ook vragen over de borstvoeding verwachten. Dan is het altijd handig als je weet hoe en waarvoor je een lactatiekundige kunt benaderen. Vandaar dat zij deze avond graag bijwoont.

Uitleg over de houdingen bij het geven van borstvoeding

Tegen half 8 komen de eerste mensen binnen. Wie wilt krijgt een kopje thee of koffie met iets lekkers. Om half 8 zijn we met 10 deelnemers en start ik de presentatie. Die begint met informatie over het belang van het geven van borstvoeding. 

Daarna vertel ik wat over het voor de eerste keer aanleggen van de baby. Met de pop demonstreer ik in welke houdingen de jonge moeders hun baby kunnen aanleggen als ze borstvoeding geven. Iedere voedende moeder heeft samen met haar kindje een favoriete houding. Het is goed te weten wat allemaal kan en dat ze het strakjes zelf gaan uitproberen.

Ook vaders geinteresseerd in borstvoeding

Careyn Kraamzorg: baby met vaderIn het begin van de avond is het aftasten hoe we op elkaar gaan reageren. Het loopt vlot vanavond. Ook de aanwezige vaders zijn zeer geïnteresseerd in wat er allemaal komt kijken bij het geven van borstvoeding. Ze stellen leuke vragen waardoor het gesprek al snel loskomt. Zo zei een vader bij het voorstel rondje hoe hij heette en dat hij niet zwanger was maar wel in verwachting. Een andere vader mompelde bij het zien van de dia die de binnenkant van de borst dat de binnenkant dan misschien wel functioneel zou zijn maar dat zijn voorkeur uit ging naar de buitenkant. Zo zie je maar dat iedereen er weer op z’n eigen manier mee bezig is. En daar is ook zeker ruimte voor vanavond.

Ervaringen uitwisselen

Niet alle moeders verwachten hun eerste kindje. Tijdens de avond worden dan ook de ervaringen van een vorige borstvoedingsperiode gedeeld. En ook een aanstaande oma  vertelt hoe het vroeger ging. Zij vertelt over het voeden op vaste tijden, het laten huilen, het ontbreken van kolven voor thuis en de begeleiding van een lactatiekundige. Tja, vroeger ging dat heel anders.

Wie weet tot ziens!

Na ruim 1,5uur  sluit ik de avond af en wens ik iedereen een goed verloop van de zwangerschap en een voorspoedige bevalling. Met daarna en fijne kraamtijd en een goede start met het geven van borstvoeding. Natuurlijk kunnen ze me ook in die periode nog vragen stellen. Dus wie weet kom ik sommige van deze vrouwen nog tegen tijdens hun borstvoedingsperiode. Of misschien ook liever niet. Dan is de kans groot dat het geven van borstvoeding gewoon goed gaat!

Cora