Examenstress

Examenstress

Examenstress

Het begon bij mij in 2003. Ik was inmiddels al heel wat jaartjes werkzaam als kraamverzorgende bij Kraamzorg Delfland. De voorloper van Careyn Kraamzorg.

Ik mocht gaan beginnen aan de opleiding voor lactatiekundige. Dat wilde ik ontzettend graag, aangezien het voor mij altijd al een uitdaging is geweest om een moeder met borstvoedingsproblemen zo goed mogelijk te helpen. Het was alleen nog de vraag hoe ik die opleiding zou kunnen doorlopen. Mijn werkgever gaf mij voldoende mogelijkheden. Maar thuis zou dat ook lukken? Een dochter van 5 en 2 dametjes van 3 jaar oud….

Overdag was er niet veel tijd om huiswerk en leerwerk op te pakken. Maar gelukkig had ik de avonden. Uiteindelijk heb ik in 2004 mijn examen mogen doen. Mijn dochters zaten inmiddels alle 3 op school, dus overdag pakte ik mijn uurtjes studeren. Juli 2004 vond het examen plaats, met de uitslag eind oktober pas.

Maar gelukkig ik was geslaagd!! Ik was natuurlijk helemaal trots op mijzelf.

Door na het halen van mijn diploma scholingen te blijven volgen, blijft je kennis op peil. Na 5 jaar moest ik dan ook weer kunnen aantonen dat ik voldoende scholingen hebt gevolgd. Alleen dan mag je recertificeren. Gelukkig, ook dat ging allemaal goed.

En toen brak 2014 aan en moest ik weer opnieuw examen doen. Dit is een voorwaarde van het kunnen verlengen van je titel lactatiekundige IBCLC. Tja en hoe ga je dat dan weer organiseren. Tussen het werken door als lactatiekundige, werkte ik bijna niet meer als kraamverzorgende.

afbeelding blog examenstress1

Maar mijn uurtjes als ‘moeder’ thuis bij mijn 3 pubers (ja, want mijn kleuters worden ook groot) waren toch anders. Ik moest aan het leren. En dat is dan wel weer even wennen. Terug in de boeken, examentraining volgen en mij zo goed mogelijk voorbereiden op woensdag 30 juli 2014. Ik had écht weer examenstress. En dat was lang geleden!


Uiteindelijk viel op dinsdag 28 oktober de uitslag op de mat. Ik was wederom geslaagd! Natuurlijk ben ik weer trots op het feit dat ik de komende 5 (-10) jaar mijn vak als lactatiekundige mag uitoefenen. Dit doe ik met passie voor de moeders en baby’s die het even moeilijk hebben. Want niets is zo mooi om een moeder te helpen bij het geven van borstvoeding. 

Yvonne