13 weken zwanger
13 weken zwanger

13 weken zwanger

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! We hopen dat je een leuke en enerverende tijd tegemoet gaat. Gedurende deze periode staat Careyn je met raad en daad terzijde. Vanaf de derde zwangerschapsmaand ontvang je elke vier weken een nieuwsbrief met belangrijke informatie en tips van ons. In deze eerste nieuwsbrief informeren we je over zaken zoals het regelen van verloskundige zorg en de themabijeenkomst borst- en flesvoeding.

Inschrijving bij de zorgverzekeraar

Bij bijna alle zorgverzekeraars is het noodzakelijk dat je je aanmeldt als je zwanger bent. Geef naast de aanmelding ook je voorkeur voor Careyn Kraamzorg aan, want Careyn Kraamzorg heeft van de zorgverzekering een bevestiging nodig om de kraamzorg daadwerkelijk te mogen leveren. De zorgverzekeraar kun je zowel telefonisch als via de website benaderen. Op onze site vind je een overzicht van de zorgverzekeraars met de contactgegevens. Daarnaast dien je het Careyn Kraamzorg formulier ondertekend aan ons terug te sturen, behalve als je je via onze website hebt aangemeld. 

Borstvoeding

236-borstvoeding 255x170Moedermelk is de beste babyvoeding die er is. Het bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft. De eerste zes maanden is aanvullende voeding niet nodig. Na zes maanden blijft moedermelk ook belangrijk naast het vaste voedsel. De Wereld Gezondheidsraad adviseert om de eerste zes maanden te kiezen voor borstvoeding en daarna zolang jij en je baby het nog plezierig vinden. 

Moedermelk verandert gedurende de dag en gedurende de borstvoedingsperiode van samenstelling. Het beschermt je baby door antistoffen aan te maken die in elke fase van zijn/haar prille leven nodig zijn. Na de geboorte van je baby en van de placenta wordt, door de hormoonverandering, de productie van moedermelk in gang gezet. De eerste paar dagen wordt moedermelk colostrum genoemd. Het zorgt voor een beschermend laagje aan de binnenzijde van de darmwand en voor een goede darmflora. Zo krijgen ziekteverwekkers minder kans. Na de stuwingsdagen wordt de hoeveelheid moedermelk afgestemd op de vraag van je baby. Hoe meer het zuigt, hoe meer melk er aangemaakt wordt. Naast de bescherming die borstvoeding geeft, heeft het nog meer voordelen. Het bevordert de gezondheid van je baby op langere termijn, waardoor de kans op aandoeningen wordt verkleind. Verder wordt de behoefte aan lichamelijke contact bevredigd waardoor hechting tussen jou en je baby beter verloopt. De baarmoeder zal ook sneller herstellen wat zich uit door minder bloedverlies. Omdat het aanmaken van moedermelk energie kost, raak je ook overtollige kilo’s kwijt. 

Zwanger en werken

1-werkgever en zwangerschap. nieuwsbrief 250Rond de twaalf weken begint je zwangerschap letterlijk en figuurlijk meer vorm te krijgen. Voor veel vrouwen is dit het moment om de werkgever en collega’s in te lichten. Zodra je je werkgever hebt geïnformeerd, heb je wettelijk recht op extra bescherming tijdens de zwangerschap in situaties die daarom vragen. Daarnaast hoor je de gelegenheid te krijgen om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd. 

Zwangerschapscursussen

Zwangerschapscoaching 250x166Wanneer je zwanger bent, wil je soms een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld door te leren hoe je tijdens je zwangerschap toch nog lekker door kunt bewegen, of praktische informatie over je zwangerschap, bevalling of de kraamtijd. Careyn Keuzepakket biedt diverse cursussen in de regio.
De cursussen die Careyn Keuzepakket biedt zijn onder andere:

Zwanger & Fit
Zwangerschapsyoga
Goed Bevallen
Zwangerschapscoaching
ZwangerFit Fitness

Voor meer informatie of aanmelding kun je kijken op www.careyngezin.nl of bellen met tel. 088 123 99 88. Het is raadzaam om je ruim van te voren op te geven, i.v.m. de planning en je zekerheid op een plek in de cursus. 

Verloskundige zorg regelen

De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) adviseert je om bij circa zes weken zwangerschap contact op te nemen met een verloskundige praktijk. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Ook als je voor die tijd al vragen hebt, bijvoorbeeld over gezondheidsrisico’s of onderzoek naar aangeboren afwijkingen, kun je contact opnemen met een verloskundige praktijk.

De verloskundige houdt tijdens de zwangerschap je gezondheid in de gaten en volgt de ontwikkeling van het kindje. De verloskundige helpt bij de bevalling. Tijdens de kraamtijd (de eerste week na de geboorte) zal de verloskundige regelmatig langskomen voor medische controle en een gesprek. 

Kinderopvang

1-kleurpotloden 2Als je na de bevalling weer aan het werk gaat, overweeg je wellicht om gebruik te maken van een vorm van kinderopvang. In Nederland bestaan diverse vormen van kinderopvang. De site van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bespreekt de verschillende vormen van opvang die onder de Wet kinderopvang vallen. Ook geeft het ministerie informatie over een eventuele tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Waardevolle informatie over kinderopvang vind je op rijksoverheid.nl en

Informatiebijeenkomst borst- en flesvoeding

baby met grote zusHeb jij al een keuze gemaakt voor borst- of flesvoeding? Careyn Kraamzorg organiseert informatiebijeenkomsten over borst- en flesvoeding, zodat je tot een verantwoorde keuze kunt komen.

De avond wordt gegeven door een verpleegkundige van Careyn ‘Jeugd en Gezin’ en een kraamverzorgende van Careyn Kraamzorg. In vogelvlucht wordt ingegaan op de ontwikkeling van de borst tijdens de zwangerschap, over hormonen die van invloed zijn op de groei van de borst en op het aanmaken van moedermelk. De start van de borstvoedingsrelatie begint direct na de bevalling. Het is daarom goed om te weten waar je bij deze eerste kennismaking op moet letten. Tevens is er gelegenheid om kolfmaterialen en andere borstvoedingsproducten te bekijken. Er is veel ruimte om vragen te stellen.

Over flesvoeding wordt informatie gegeven over verschillende soorten voeding, de bereiding en de zorg voor fles en speen. De informatie die wordt verschaft, is gebaseerd op de nieuwste voedingsrichtlijnen en opgesteld en gepubliceerd door het voedingscentrum. Meld je hier aan voor deze bijeenkomst die op diverse locaties wordt gegeven.

Boeken over zwangerschap

Over zwangerschap zijn ontzettend veel boeken geschreven. Om je in het enorme aanbod op weg te helpen zijn hier twee boeken vermeld die heldere informatie geven over je zwangerschap.1-boek zwanger. 250

Titel: Zwanger
Door: Anja de Grient Dreux, Marjon Labordus, Sasja Nicolï en Cora Vos
Uitgeverij: Het Spectrum
ISBN: 9049106358

Titel: Een nieuw leven in beeld
Door: Alexander Tsiaras
Uitgeverij: Het Spectrum
ISBN: 902747950X1-een nieuw leven in beeld. 250