17 weken zwanger
17 weken zwanger

17 weken zwanger

We hopen dat je zwangerschap tot nu toe plezierig verloopt. In deze nieuwsbrief vind je informatie over onder meer het inrichten van de babykamer, zwanger zijn van een meerling en de risico’s van roken en alcohol. In deze nieuwsbrief tref je ook de link naar de uitzetlijst aan.

Uitzetlijst

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je bevalling en kraamtijd. Maar wat moet je nu wel en niet in huis halen? Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een boodschappenlijst gemaakt. Hierin geven we een overzicht van alle wat je nodig hebt bij een thuisbevalling, ziekenhuisbevalling en tijdens de kraamweek. Ook is een lijst van artikelen opgenomen voor de babyuitzet. Klik hier om de uitzetlijst te downloaden.

Ontwikkeling van je borsten

In het begin van je zwangerschap kunnen je borsten gevoelig zijn. Dit is meestal het eerste signaal van zwanger zijn. De borst is een klier die uit klierweefsel, bindweefsel, bloed, bloedvaten, lymfeweefsel, zenuwen en vetweefsel bestaat. De grootte van je borsten wordt voornamelijk bepaald door het vetweefsel en heeft geen invloed op de melkproductie. De hormonen oestrogeen en progesteron spelen in je zwangerschap ook een belangrijke rol.

De tepel en tepelhof groeien en worden donkerder van kleur. Kliertjes in de buurt van de tepelhof worden zichtbaar, werken verzorgend en scheiden een olieachtige verzorgende substantie af die antibacterieel werkt tijdens de zwangerschap en lactatieperiode (het geven van de borstvoeding). Gebruik daarom geen geparfumeerde bad- en doucheverzorgingsproducten, want dat verstoort het natuurlijke proces. Maak je je zorgen of je wel borstvoeding kunt geven door de vorm van jouw tepels of borsten? Je kunt altijd contact opnemen met een van onze lactatiekundigen. Klik hier voor meer informatie. Raadzaam is het om informatie in te winnen over het geven van borstvoeding. Meer informatie vind je bijvoorbeeld op ‘Borstvoeding Natuurlijk’ en ‘La Leche League’. Careyn Kraamzorg organiseert ook cursussen borstvoeding en informatieavonden borst- en flesvoeding op diverse locaties. Klik hier voor een overzicht.

Heb je al last van zwangerschapskwaaltjes?

Zodra je zwanger bent, verandert er van alles in je lijf. Je stofwisseling verandert, je hormoonhuishouding gaat volledig op de schop en je baarmoeder begint langzaam te groeien. En dat gaat nogal eens gepaard met ongemakken, zoals vermoeidheid, harde buiken, stemmingswisselingen. Lees hier de top 10 over kwaaltjes en wat je eraan kunt doen…

Zwanger van een meerling

2-meerling-250Over het algemeen is er weinig verschil tussen een gewone zwangerschap en een meerling zwangerschap. In de regel wordt het als wat vermoeiender en zwaarder ervaren. De spanningen die het dragen van meerdere baby’s met zich meebrengt kunnen ervoor zorgen dat men zich vermoeider en misselijker voelt.

Klachten als vaak en veel moeten plassen, maagpijn, overgeven, benauwdheid en ijzergebrek komen bij vrouwen die zwanger zijn van een meerling vaker voor dan normaal. Dit komt onder meer omdat het gewicht sneller toeneemt. Het is helemaal niet raar als je met drie maanden al een buik hebt alsof je vijf maanden zwanger bent. Daarnaast kun je last hebben van de eventuele extra placenta’s, die samen met het extra gewicht van de baby’s zwaarder op je baarmoeder drukken dan normaal. Als je zwanger bent van een meerling, krijg je een medische indicatie. Dit betekent dat je altijd in een ziekenhuis moet bevallen. In de indicatie van de kraamzorguren wordt een meerling geboorte ook meegenomen en krijgen de ouders extra kraamzorg.

Roken en alcohol

Een ongeboren kind is volkomen afhankelijk van zijn moeder. Via de placenta (moederkoek) krijgt het alles wat het nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Het krijgt echter ook ongewenste stoffen aangevoerd die kunnen schaden: bijvoorbeeld ‘genotmiddelen’ die een zwangere vrouw gebruikt.

De invloed van die middelen is op het ongeboren kind groter dan op de moeder. Het kind heeft immers niet zo’n groot lichaam als zijn moeder. Soms reikt hun invloed tot in de babytijd en ver daarna. Sommige genotmiddelen hebben schadelijke effecten. Iedereen weet dat roken longkanker kan veroorzaken en dat drank meer kapot maakt dan je lief is. Als er al risico’s zijn voor volwassenen, dan zijn die er in grotere mate voor een ongeboren kind. Helaas is niet aan te geven waar de grens precies ligt tussen veilig en overmatig gebruik.

Roken

We weten nog niet alles over zwangerschap en roken, maar het is een feit dat wanneer u rookt, de placenta (moederkoek) minder bloed krijgt toegevoerd waardoor het ongeboren kind minder zuurstof krijgt. Dit vertraagt de groei. Hoe meer de moeder rookt, hoe lager het geboortegewicht. Dat maakt het kindje kwetsbaarder. De sterftekans wordt er groter door. Niet alleen de groei, ook de verstandelijke ontwikkeling van een kind kan door roken worden beïnvloed. Ook na de geboorte is het niet verstandig om te roken waar de baby bij is, omdat dit de kans op wiegendood verhoogt. Stoppen met roken is dus een pure noodzaak als je zwanger bent. Klik hier voor meer informatie.

Alcohol

Een glaasje wijn, een biertje. We gaan het steeds gewoner vinden. Wat een aanstaande moeder aan alcohol binnenkrijgt, gaat via de placenta rechtstreeks naar het ongeboren kind. De gevolgen zijn groot, zowel voor- als na de geboorte. Zo loop je het risico dat je baby te klein geboren wordt. Het centrale zenuwstelsel kan beschadigd raken, evenals organen, zoals het hart.

Een gevoelige periode ligt in de eerste twee maanden van de zwangerschap, maar ook daarna kan het kind schade ondervinden van alcoholconsumptie van de moeder. We raden het dan ook sterk af om alcohol te drinken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot aan het einde van de periode waarin je borstvoeding geeft.

Koffie en thee

Veel koffie drinken is niet goed. Gebruik van cafeïne kan de zwangerschapsduur verkorten. Maar wat is ‘veel’? Je dagelijkse kopje koffie hoef je niet te laten staan, maar vervang de andere kopjes eens door cafeïnevrije koffie of vruchtensap. Thee bevat maar de helft van de hoeveelheid cafeïne die je met koffie binnenkrijgt. Kruidenthee bevat helemaal geen cafeïne.

Zwangerschapscursussen

Wanneer je zwanger bent, wil je soms een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld door te leren hoe je tijdens je zwangerschap toch nog lekker door kunt bewegen, of praktische informatie over je zwangerschap, bevalling of de kraamtijd. Careyn Keuzepakket biedt diverse cursussen in de regio. De cursussen die Careyn Keuzepakket biedt zijn onder andere:

Zwanger & Fit
Zwangerschapsyoga
Goed Bevallen
Zwangerschapscoaching
ZwangerFit Fitness

Voor meer informatie of aanmelding klik hier of bel met tel. 088 123 99 88. Het is raadzaam om je ruim van te voren op te geven, i.v.m. de planning en je zekerheid op een plek in de cursus.