21 weken zwanger
21 weken zwanger

21 weken zwanger

Je zwangerschap loopt nu ongeveer op de helft. In deze nieuwsbrief vind je tal van praktische onderwerpen en tips die voor jou van belang zijn. Ga ik thuis bevallen of in het ziekenhuis? Mag ik vliegen tijdens de zwangerschap? Waar kan ik geboortekaartjes bestellen? Op deze vragen geeft Careyn Kraamzorg je een helder antwoord. Veel succes met alle voorbereidingen!

Voorbereiding op borstvoeding

3-38-250Je zult merken dat tussen de vierde en zesde zwangerschapsmaand je borsten zich verder ontwikkelen. Ze nemen in omvang toe. Deze groei vraag om extra ondersteuning van je borsten. Zorg voor een goed ondersteunende BH. Niet het geven van borstvoeding leidt in sommige gevallen tot hangende borsten, maar onvoldoende ondersteuning en zwangerschapshormonen spelen hierin een rol. 

Het klierweefsel is nu ook in staat om moedermelk, het zogeheten colostrum, aan te maken. Hierdoor kan er in deze fase al wat melk uit de tepel komen. Zoogkompressen kunnen deze vrijgekomen melk opvangen. Bij medicijngebruik raden wij je aan om met de arts te overleggen of de medicatie te combineren is met het geven van borstvoeding. Uit voorzorg wordt in veel bijsluiters vermeld of een medicijn wel of niet is te combineren met borstvoeding. Voor advies kun je terecht bij de apotheker of bij een lactatiekundige (borstvoedingsdeskundige). Klik hier voor meer info.

Het is goed mogelijk om werk en borstvoeding te combineren. Breng je werkgever wel op de hoogte, zodat hij gelegenheid heeft om aan de voorwaarden te voldoen. Denk hierbij aan een geschikte afsluitbare ruimte en personele bezetting tijdens deze uren. Het tijdig samen naar een oplossing zoeken voorkomt stress als het zover is. Het is wettelijk bepaald dat een werkgever je de eerste 9 maanden de gelegenheid moet geven om te voeden/kolven. Tijdens een 8-urige werkdag mag hiervoor twee uur worden gebruikt. Je werkgever is verplicht om deze uren door te betalen.

Het is verstandig om pas een kolf te kopen wanneer je gaat kolven. De keuze voor de meest geschikte hangt namelijk af van de reden van kolven. Moet je bijvoorbeeld direct na de bevalling kolven of als de moedermelkproductie al op peil is? Gaat het om twee maal of acht maal kolven per dag? Deze zaken zijn van invloed op het soort kolf dat je aanschaft. De kraamverzorgende, de medewerkers van het consultatiebureau of de lactatiekundige (borstvoedingsdeskundige) kunnen je hierover informeren. Klik hier voor meer informatie.

Thuis bevallen of in het ziekenhuis

thuis ziekenhuis bevallenThuis bevallen een 'rommel'? Over thuis bevallen bestaat een hardnekkig vooroordeel: Het geeft zo’n rommel! Niets is echter minder waar. Tijdens de bevalling zorgt de verloskundige, samen met de kraamverzorgende die haar op dat moment assisteert, er voor dat alles schoon blijft en dat na de bevalling alles wordt opgeruimd. Voor je het weet lig je in een schoon opgemaakt bed te genieten van je kindje. 

Wat zijn de voordelen van een thuisbevalling?

 • Je bent in je vertrouwde omgeving.
 • De eigen omgeving wordt veelal als rustiger ervaren.
 • Er zijn minder wisselingen van deskundigen aan je bed.
 • Als je voor borstvoeding kiest, is de begeleiding wat individueler.
 • De kraamverzorgende is er voor jou alleen. Je hoeft haar niet met andere kraamvrouwen te delen.
 • Is de bevalling eenmaal achter de rug, dan ben je meteen met je baby én je mogelijke partner samen en thuis, in je vertrouwde omgeving.

Toch liever naar het ziekenhuis?

Het is belangrijk dat een kraamvrouw die gaat bevallen zich veilig voelt. Voor sommige kraamvrouwen geeft het bevallen in het ziekenhuis een veilig gevoel. Als je poliklinisch gaat bevallen en alles is goed verlopen, dan ben je al na enkele uren thuis. 

Als van te voren bekend is dat het een ziekenhuisbevalling wordt, dan kun je je daar op voorbereiden. Wordt echter pas tijdens de bevalling beslist of de geboorte in het ziekenhuis plaatsvindt, dan kan dat een naar gevoel geven. Probeer je daar bij neer te leggen. Wat helpt is je te realiseren dat de bevalling in het ziekenhuis voor jou en je baby uiteindelijk de beste keuze is geweest. Van één ding kun je absoluut aan: de verloskundige heeft ervaring genoeg om voor jou een verantwoorde keuze te maken.

Vervoer tijdens zwangerschap

3-vliegen-tijdens-zwangerschap 250Tot het einde van je zwangerschap is er in het algemeen geen probleem om te reizen met fiets, auto of vliegtuig. Autorijden kun je tot het einde van je zwangerschap, mits je buik en je conditie het toelaten: het stuur van de auto moet niet in je buik drukken, je moet je autogordel nog om kunnen doen en je moet niet te verstrooid zijn.

Houd altijd rekening met wat je lichaam aangeeft. Wordt autorijden te inspannend aan het einde van je zwangerschap? Neem de fiets of laat je rijden. Fietsen is een heerlijke manier van transport als je zwanger bent: je beweegt terwijl de fiets jouw gewicht draagt. Doe het rustig aan en probeer al te abrupte rembewegingen te voorkomen. Een stuur in je buik kan erg pijnlijk zijn.

Vliegen hoeft geen probleem te zijn. Je kunt bij de meeste vliegmaatschappijen vliegen tot vier weken voor de uitgerekende datum. Controleer dit voor de zekerheid bij de betreffende vliegmaatschappij. Deze limiet heeft te maken met de kosten die een vliegmaatschappij moet maken wanneer ze een tussenlanding moeten maken vanwege een medische noodzaak, bijvoorbeeld wanneer je in het vliegtuig weeën krijgt.

20 weken echo

3-20-wekenecho_bewerkt-624x416-250Als je 20 weken zwanger bent, wordt er een echo gemaakt door de verloskundige of in het ziekenhuis. Tijdens de 20 weken echo wordt gecontroleerd of er afwijkingen bij de baby zichtbaar zijn.  De vergoeding voor deze echo is opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering.  Het kan zijn dat je ook een vroege echo hebt gehad. Je verloskundige of arts bepaalt of er een noodzaak is om de vroege echo te maken. Een reden voor een vroege echo kan zijn om de termijn van de zwangerschap zeker te stellen. Omdat veel artsen en verloskundigen vinden dat het zeker stellen van de termijn voordelen heeft, wordt soms een eerste echo tussen de 8 en 12 weken zwangerschap aangeboden. Je hebt een indicatie nodig voor de vroege echo’s, omdat deze niet in de basis verzekering  zijn opgenomen.

Tips voor het inrichten van de babykamer

2-kinderkamer-250Rond de vijfde of zesde maand wordt het tijd om de babykamer op orde te brengen. Als een matrasje op maat gemaakt moet worden kan dat zomaar een levertijd hebben van zes weken, maar ook meubels hebben soms een langere levertijd.

In de babykamer horen in elk geval de commode met daarop een aankleedkussen, het wiegje of ledikant, een kast en een badje met een standaard. Kijk hier op onze website voor meer informatie en tips om de juiste en veilige materialen te kiezen.

Wil je de meubeltjes opknappen of de muren in de babykamer verven? Gebruik dan loodvrije verf en schilder het kamertje vroeg in de zwangerschap, zodat het nog een aantal maanden gelucht kan worden. Plaats het ledikant bij voorkeur niet voor een raam of vlak naast de verwarming. Wil je inspiratie opdoen? Kijk eens op pinterest.com. Voor adviezen over veilig slapen klik hier

Heb je verder nog vragen? Neem gerust contact op met onze zorgconsulente. Klik hier voor spreekuur en contactgegevens.

Bedenken van namen

3-popular_names_2012 250De naam van je kindje kiezen is hartstikke leuk. Om je een handje te helpen in het grote namenbos, hebben wij wat tips op een rij gezet om de perfecte naam voor je baby te kiezen.

 • Bedenk altijd eerst wat de baby’s achternaam wordt. De jouwe of die van de vader?
 • Past de voornaam die je kiest bij de achternaam?
 • Klinkt de volledige naam goed wanneer je deze hardop zegt?
 • Bedenk ook hoe de initialen en achternaam samen worden gespeld om onplezierige namen te voorkomen.
 • Hoe klinkt de naam voor een anderstalige? Wellicht gaat jouw kindje een internationale carrière tegemoet.

Unieke bijzondere namen kunnen interessant en gewenst zijn, maar kunnen verkeerd uitgesproken worden. Dit kan voor een kind frustrerend zijn. Bedenk dat een eenmaal gekozen naam voor altijd is. Namen die nu populair zijn, klinken over twintig jaar misschien ouderwets.

Kijk voor namen eens op www.babynamen.nl

Geboortekaartjes Unicef

3-unicef-concept12-175Voor het kiezen van een geboortekaartje is er een overvloed aan aanbod. Bij het aankondigen van een nieuw leven kan het een mooie gedachte zijn om een goed doel te steunen. Denk bijvoorbeeld aan Unicef

Behalve talloze websites kun je voor geboortekaartjes ook terecht bij een drukkerij of copyshop bij jou in de buurt.