25 weken zwanger
25 weken zwanger

25 weken zwanger

Je buik wordt in deze periode snel zwaarder, want je kindje groeit nu hard. In deze nieuwsbrief informeert Careyn Kraamzorg je over het intakegesprek dat in deze periode plaatsvindt. Tijdens dat gesprek word je geïnformeerd over de hoeveelheid kraamzorguren en over de taken van de kraamverzorgende. Daarnaast lees je meer over het veilig vervoeren van je baby, en kun je de uitzetlijst downloaden.

Voorbereiding op borstvoeding

Het melkkliersysteem ontwikkelt zich nu steeds verder. Je zult merken dat je borsten zwaarder worden en dat bloedvaatjes duidelijk zichtbaar zijn. Je tepels en tepelhof worden veelal donkerder en groter. De melkklier is nu klaar voor het produceren van moedermelk. Het wachten is op de bevalling, waarna de melkproductie, door hormoonverandering, op gang komt. Er kan wat melk uit de tepel vrijkomen. Je kunt dit opvangen met behulp van zoogkompressen in de BH. Bereid je goed voor op het geven van borstvoeding, met name door het inwinnen van informatie en neem voldoende rust.

Wisseldouches

4-wisseldouches 250Doordat je huid zich steeds meer uitrekt en daardoor droger wordt, kan jeuk ontstaan. Smeer je buik daarom regelmatig in met een vette crème of met olie en doe dat voordat je onder de warme douche gaat staan. Wisseldouches op je benen kunnen helpen om spataderen te voorkomen. Zorg regelmatig voor lichaamsbeweging en leg je benen hoger als je zit of ligt om vochtophoping te verminderen. Neem in deze periode ook tijdig rust en luister naar de signalen van je lichaam.

Intake: afspraak met zorgconsulente Careyn

4-Marielle uitsnede-250In de zesde of zevende maand van de zwangerschap vindt het intakegesprek plaats. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje gebeurt dit door middel van een huisbezoek. Bij een volgende zwangerschap krijg je een telefonische intake. Bij bijzonderheden kan de zorgconsulente alsnog op huisbezoek komen. Tijdens de intake kun je aangeven wat je wensen zijn en bespreekt de zorgconsulente met je wat je kunt verwachten van de kraamverzorgende tijdens de bevalling en in de kraamperiode.

Landelijk Indicatie Protocol

Een belangrijk doel van het gesprek is dat de kraamzorguren met je worden afgesproken. Als alles bij de bevalling goed verloopt, krijg je kraamzorg met een basisomvang van 49 of 45 uur afhankelijk van het soort voeding dat je baby krijgt. Dit is het zogenaamde basispakket. Het basispakket bij borstvoeding bedraagt 49 uur. Het basispakket bij flesvoeding bedraagt 45 uur.

Deze uren worden over acht dagen verdeeld in overleg met de kraamverzorgende. Er kunnen uren bij komen of afgaan. Dit is afhankelijk wat nodig is voor jouw situatie, je kindje en je gezin. Dan worden de afgesproken uren opgenomen in de zorgovereenkomst/ indicatieformulier dat door jou en de zorgconsulente wordt ondertekend. De afgesproken zorguren op de zorgovereenkomst kunnen op indicatie worden herzien en aangepast.

De kraamverzorgende heeft een signalerende taak bij deze herindicatie. Direct na de bevalling en op de derde dag na de bevalling kunnen de uren worden bijgesteld in overleg met de verloskundige (of huisarts) wanneer er zich wijzigingen voordoen. De omvang van de kraamzorg wordt dan bijgesteld.

Op drie momenten wordt er dus gekeken welke kraamzorg nodig is (in de zesde of zevende maand van de zwangerschap, de dag van de bevalling, en op de derde of vierde dag na de bevalling). Dat noemen we de indicatiestelling.

Het resultaat van deze manier van werken is dat elke vrouw de kraamzorg krijgt die nodig is om moeder en kind een goede start te geven. De uren van de assistentie van de kraamverzorgende tijdens de bevalling staan los van de geïndiceerde uren. Lees hier meer informatie over de indicatiestelling.

Werkzaamheden kraamverzorgende

4- taken kraam20-250De kraamverzorgende staat jou en de verloskundige bij tijdens de bevalling en verzorgt jou en je gezin in de kraamtijd. Tijdens het intakegesprek worden de taken van de kraamverzorgende besproken. Kijk hier voor een indruk van deze taken onze site .

De kraamverzorgende kan niet alles. Daarom is het goed om nu al na te denken over zaken die in de kraamperiode eventueel door familie of vrienden kunnen worden gedaan. De kinderen naar school brengen bijvoorbeeld. Als het binnen de uren past kan de kraamverzorgende dit soms doen, maar dan blijven andere taken liggen.

Neemt je partner vrij na de bevalling of juist als de kraamverzorgende minder uren per dag komt? Heb je geen hulp, dan kun je ook extra uren kraamzorg inkopen.  Deze uren zijn wel voor eigen rekening.

Uitzetlijst

4-tentenverhuur-checklist-goedkeuring-checklist-250Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je bevalling en kraamtijd. Maar wat moet je nu wel en niet in huis halen? Om je eindje op weg te helpen, hebben we een boodschappenlijst gemaakt. Hierin geven we een overzicht van alle wat je nodig hebt bij een thuisbevalling, ziekenhuisbevalling en tijdens de kraamweek. Ook is een lijst van artikelen opgenomen voor de babyuitzet. Klik hier om de uitzetlijst te downloaden.

Veilig vervoer van de baby

Kinderwagens

4-kinderwagens.Het assortiment kinder- en wandelwagens is enorm groot. Welke wagen past het beste bij jouw situatie en wat wil je ermee?  Een lichtgewicht wagen is handig als je veel met de baby in de auto of met het openbaar vervoer reist en wanneer je niet op de begane grond woont. Van een zwaardere wagen heb je meer plezier bij het doen van de dagelijkse boodschappen en bij wandelingen. Kijk voor reviews van gebruikers en verschillende soorten eens op www.de-kinderwagens.nl

Autovervoer

Het is belangrijk dat een kind veilig wordt vervoerd in de auto. Het autostoeltje is de verzamelnaam voor een drietal producten. Het baby-autostoeltje, het kinderautostoeltje en de zittingverhoger. Op de website van de ANWB lees je waar je op moet letten bij het kopen van een veilig autostoeltje.

Fietsvervoer

4-fietszitje 250Zodra een kindje goed kan zitten, kan het mee op de fiets. Er zijn voor- en achterzitjes. Voorzitjes zijn in principe geschikt voor kinderen van ongeveer 9 maanden tot 3 jaar. Achterzitjes zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot en met 6 jaar. Voor meer informatie klik hier.

Voor meer tips en informatie over veilig vervoer, kun je ook terecht op www.veiligheid.nl

Vragen of zorgen?

2-vraagteken 2Als je tussendoor nog vragen of zorgen hebt over de bevalling of je kraamperiode, bel dan gerust een van onze zorgconsulenten. Zij hebben dagelijks spreekuur. Klik hier voor de tijden en de contactgegevens.