29 weken zwanger
29 weken zwanger

29 weken zwanger

Je bent nu ongeveer 29 weken zwanger. Het grootste deel zit er op. Neem voldoende rust en geniet nog even van het zwanger zijn. In deze nieuwsbrief informeren we je over bedverhogers die je straks nodig hebt om je bed op te hogen. Verder krijg je een paar tips over hoe je straks een kraamfeest organiseert en staan we eens stil bij de partner.

Borstvoeding: handige tips!

Het is fijn als het geven van borstvoeding straks prettig verloopt. We geven je graag een paar tips mee voor een goede start van de borstvoeding:

  • Leg de baby na de geboorte meteen op je blote buik.
  • Help de baby bij het aanleggen en het vinden van de tepel. Veel baby’s nemen binnen het eerste uur zelf initiatief om de borst te zoeken voor een eerste kennismaking.
  • De baby heeft een aantal reflexen; de zogenaamde zoek-, hap-, zuig- en slikreflexen, die hem in staat stellen de borst te zoeken, vinden en gebruiken. De melk die vrijkomt is een beloning en stimuleert het leerproces bij je baby.
  • Je baby mag aan de borst zo vaak en zolang hij wil. De eerste dagen zijn oefendagen. De borst is zacht en de hoeveelheid melk is klein.
  • De baby heeft genoeg aan de melk die er is en heeft geen water of kunstvoeding nodig.
  • Door borstvoeding geef je je baby een veilig gevoel. Het versterkt jullie onderlinge band.

Bed op klossen en de alternatieven

5-klossenWe zijn zuinig op onze kraamverzorgenden, en volgen daarom de Arbo-wet. Dit betekent dat het bed waarin je bevalt of waarin je de kraamtijd doorbrengt ten minste een hoogte heeft van 70-80 cm zodat zij haar werkzaamheden goed uit kan voeren.

Deze afstand is gemeten vanaf de bovenrand van de matras tot aan de grond. Je kunt hiervoor kosteloos klossen (bedverhogers) lenen bij Medipoint of een andere Thuiszorgwinkel. De zorgconsulente helpt u hier graag bij. Lukt het niet het bed te verhogen met klossen, dan kun je ook kratten gebruiken. Ook kun je eventueel een extra matras boven op de eigen matras leggen.

De vergeten partner!

6-Careyn Kraamzorg lauren met papa 88-250Alle aandacht gaat in de regel naar de aanstaande moeder uit, gelukkig zien wij in de praktijk dat de tegenwoordige aanstaande partner nu meer betrokken is bij de voorbereiding van de komst van de baby. Dit uit zich niet alleen in het opknappen van de babykamer en het in elkaar zetten van de baby meubelen. 

Ze gaan ook mee op controle naar de verloskundige, de echo, aanstaande oudercursus, de 9 maanden beurs en open dagen in ziekenhuizen. Vanaf de zevende maand breekt er voor de aanstaande ouders een spannende tijd aan. Het geboortemoment komt dichterbij en het zwangerschapsverlof nadert. De intake heeft nu waarschijnlijk ook al plaats gehad. Voor veel partners een signaal dat alles echt in orde moet worden gemaakt.

Kraamfeest

5-geboortefeest 250Wat is nu een betere reden voor een feestje dan de geboorte van jouw kindje? Het is niet alleen een perfecte afsluiting van je kraamperiode maar het zorgt er ook voor dat je niet tussen gebroken nachten door, de hele dag kraamvisite moet vermaken nadat de kraamhulp vertrokken is. Geen continue stroom van enthousiaste babykijkers, maar één groot gezellig kraamfeest op een moment dat het jullie uitkomt.

Wanneer je besluit een kraamfeest te organiseren, is het handig de datum ervan vast op het geboortekaartje mee te nemen. Al jouw vrienden en kennissen weten dan immers gelijk wanneer ze welkom zijn. Er zijn veel leuke website om inspiratie op te doen om een leuk feest te organiseren. Je kunt dit zelfs uitbesteden, een soort kraam-feest-planner.

Kraamboek

5-kraamboek 250Je kunt de gasten bij binnenkomst een leuke boodschap in een ‘kraamboek’ laten zetten. Zo kun je na het feest alle reacties nog eens teruglezen en heeft je kindje een leuke herinnering voor later.

Kinderhoekje

5-kids 250De kans is groot dat de gasten hun kinderen meenemen om jouw nieuwe hummeltje te bewonderen. Wanneer je veel kinderen verwacht, kun je een speciaal kinderhoekje inrichten. Zet hier knutselspullen, speelgoed en wat lekkers neer!

Kraamcadeaus

Wanneer je zoveel mensen tegelijk uitnodigt, krijg je natuurlijk ook een hele berg cadeautjes. Om te vermijden dat je dubbele dingen krijgt, kun je bij diverse babyspeciaalzaken een ‘kraamlijst’ aanleggen. Jij geeft aan wat je leuk vindt om te krijgen en de winkel regelt de rest met mensen die hen benaderen. Ook kun je natuurlijk cadeaubonnen van babyspeciaal winkels vragen. Dan kun je zelf iets moois uitzoeken.