37 weken zwanger
37 weken zwanger

37 weken zwanger

De laatste loodjes en tevens de laatste nieuwsbrief. Nog heel even genieten van het jonge leven in je buik en het getrappel. De vraag of het een meisje of jongen is, is misschien geen verrassing meer. Toch blijft het spannend, hoe zal je kindje er uit zien? Je zult nu merken dat je eerder vermoeid bent omdat het gewicht van de baby merkbaar is. Het is belangrijk om je rust te nemen, zodat je fris voorbereid bent op de bevalling. Hieronder tref je de laatste acties aan. Succes met alles en we wensen jou een goede bevalling en een fijne kraamtijd toe

Borstvoeding: eet gezond en gevarieerd

7-bprstvoeding en etenDe samenstelling van borstvoeding wordt maar in geringe mate beïnvloed door wat je als moeder eet. Wanneer er een stof in de voeding ontbreekt, wordt de reserve van de moeder aangesproken. Het is daarom vooral voor jezelf van belang om gezond en gevarieerd te eten omdat de productie van moedermelk extra energie kost. Daarnaast is het van groot belang om voldoende te drinken. 

Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende goede voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen die daarin zitten binnen te krijgen. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten. Het is ook goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers. 

Meer eten in de periode dat je borstvoeding geeft

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer fruit, vis, vlees(vervangers), vet (halvarine) en koolhydraatrijke producten, zoals aardappelen, pasta, rijst en brood.

Borstvoeding wordt gestimuleerd door het kind vaak aan te leggen. Van sommige voedingsmiddelen waaronder donker bier, thee van anijszaad, venkel of karwij en andere kruidentheesoorten (voor zogende moeders) wordt beweerd dat ze de productie van moedermelk stimuleren. Dit is echter nooit aangetoond. Sommige van deze stoffen kunnen zelfs schadelijk zijn. Omdat er nog niet veel bekend is over kruidengebruik op de kwaliteit van moedermelk, is het aan te raden het gebruik van kruidenpreparaten niet te overdrijven. Bij het koken zijn de hoeveelheden zo klein dat van normaal keukengebruik geen risico te verwachten is.

Meer informatie over verantwoorde voeding tijdens zwangerschap kan je terugvinden de website van het voedingscentrum:

Wil je een van onze lactatiekundigen (borstvoedingsspecialisten) om advies vragen? Klik hier voor meer informatie.

Thuis of in het ziekenhuis bevallen

thuis ziekenhuis bevallenVanaf week 37 kan je baby iedere dag geboren worden. Staat alles klaar? Het kraambed met zeiltje staat op klossen, het wiegje of ledikantje en de kruikjes voor de baby? De koffer met benodigdheden voor het ziekenhuis? Vergeet niet de fotoapparatuur klaar te zetten met de opgeladen batterijen, het telefoonnummer van de kraamzorg en de verzekeringspapieren. En natuurlijk is je partner nu altijd bereikbaar als jullie niet bij elkaar zijn. Welke spullen zet je van te voren klaar?

Koffertje & vluchtkoffertje

vluchtkofferGa je in het ziekenhuis bevallen? Neem dan het volgende mee:

 • Ruim zittend T-shirt
 • 2 stuks nachtkleding
 • ± 5 ruim zittende onderbroeken
 • 1 paar sokken
 • 1 badjas
 • Pantoffels/slippers
 • Toiletartikelen
 • Verzekeringspapieren
 • Mobiele telefoon met belangrijke telefoonnummers
 • 1 set baby kleertjes (let op het mutsje)
 • Foto – en filmapparatuur

Bij een thuisbevalling is het aan te raden een ‘vluchtkoffertje’ klaar te zetten, voor het geval je toch nog onverwacht naar het ziekenhuis moet. Stop de volgende artikelen in je vluchtkoffertje: verzekeringspapieren, bloedgroepkaart, toiletartikelen, reservekleding en eventueel foto- en filmapparatuur.

Wanneer kraamzorg bellen?

In het geval van een thuisbevalling

De verloskundige heeft de leiding bij de bevalling. Zij wordt hierbij ondersteund door de kraamverzorgende. De verloskundige geeft aan vanaf welk tijdstip de kraamverzorgende aanwezig moet zijn. Careyn Kraamzorg is voor het aanvragen van ‘bevallingsassistentie’ 24 uur per dag bereikbaar via Careyn Kraamzorg Bevalling en Thuiskomst: (088) 123 99 11.

In het geval van een ziekenhuisbevalling

Zodra het tijdstip van je thuiskomst bekend is, kan 7 dagen per week, 24 uur per dag contact worden opgenomen met Careyn Kraamzorg Bevalling en Thuiskomst: (088) 123 99 11. De kraamverzorgende neemt vervolgens, altijd ter voorbereiding op de zorg, telefonisch contact met je op en spreekt het tijdstip af dat zij bij je arriveert. Als je uit het ziekenhuis ontslagen wordt, kunnen wij diezelfde dag, 's avonds of 's nachts een kraamverzorgende inzetten.

Contact met je baby

7-wpcf_400x300-250Contact met je baby is erg belangrijk. De eerste tijd kan je kindje natuurlijk nog niet praten, maar door babymassage of babygebaren kan je al vroeg contact maken met elkaar en communiceren. Met de Careyn Kaart krijg je korting op de cursussen van:

 • Baby- en kindergebaar
 • Babymassage

Kijk voor het volledige aanbod op www.careynkaart.nl

Borstvoedingcafés

Ga je borstvoeding geven als je kindje straks geboren is?  Er worden regelmatig borstvoedingcafés georganiseerd, zodat je ervaringen met andere moeders bij jou in de buurt kunt uitwisselen. Wij organiseren diverse bijeenkomsten in Vlaardingen, Breda en Roosendaal, maar in heel Nederland worden deze georganiseerd, aangezien het een landelijk initiatief is. Klik hier voor een overzicht en een indruk van deze borstvoedingcafés.