Nieuws
11 feb, 2013

Inloopspreekuur voor zwangeren in Rotterdam-Zuid

Vanaf 6 februari 2013 worden er in de deelgemeente Feijenoord in Rotterdam-Zuid bij de Stichting Voorlichting Gezondheid (SVG) inloopspreekuren gehouden door Careyn Kraamzorg in samenwerking met de SVG. Het spreekuur wordt verzorgd door een Careyn-zorgconsulente in samenwerking met de voorlichters van de SVG en is bedoeld voor mensen uit de wijk. Zij kunnen op de Hillevliet in R’dam-Feijenoord terecht met vragen en voor voorlichting en begeleiding tijdens de zwangerschap en kraamtijd. De inloopspreekuren vinden elke woensdag plaats van 11.00-15.00 uur in het pand van de SVG op de Hillevliet 141B in Rotterdam.

Laagdrempeligheid
Sinds oktober 2012 geeft de Stichting Voorlichters Gezondheid vanuit hun pand aan de Hillevliet in Rotterdam-Feijenoord preventieve gezondheidsvoorlichtingen. Het is de bedoeling om op laagdrempelige wijze kennis over te dragen en een helpende hand te bieden bij de verwijzing naar de juiste zorgverlener. Er is geen taalbarrière, of onbegrip over culturele en religieuze achtergrond.

Tijdens het inloopspreekuur kunnen wijkbewoners terecht met al hun vragen rondom de zwangerschap en kraamtijd bij Careyn’s kraamzorgconsulente en ook geholpen worden met praktische zaken zoals het regelen van de aanmelding voor kraamzorg. Door middel van taalondersteuning en tijd voor de mensen kan Careyn hen samen met de SVG ondersteunen bij het in orde brengen van alle zaken rondom hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Goede voorlichting en adequate ondersteuning zijn van wezenlijk belang  bij het terugdringen van perinatale sterfte. Careyn en de SVG werken hierin nauw samen met het Erasmus MC te Rotterdam.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Naast het inloopspreekuur worden ook voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd die bedoeld zijn om zwangeren en eventueel hun familie te informeren over alles wat komt kijken bij de zwangerschap en kraamtijd, wat het belang is van een goede kraamtijd en wat men kan en mag verwachten. Voor veel mensen van andere culturen is de Nederlandse geboortezorg immers vaak onbekend terrein. Deze bijeenkomsten vinden elke 1e woensdag van de maand plaats van 10.00 -11.00 uur.

Preventie in de vorm perinatale voorlichting bereidt de aanstaande ouders voor op wat komen gaat en informeert hen over mogelijke risico’s. Dit vergroot de kans op een goede start van de allerkleinsten.

Starterspakket
Voor mensen die in een financieel ongunstige situatie zitten zijn er bovendien zgn. starterpakketten beschikbaar. In deze pakketten van Careyn Kraamzorg zitten diverse benodigdheden voor de baby en kraamtijd en de eerste weken daarna. De pakketten zijn voor een kleine vergoeding verkrijgbaar in het pand van de SVG op de Hillevliet in Rotterdam-Zuid.