Nieuws
22 feb, 2016

Meer duidelijkheid over risico’s Zika virus

Omdat er veel onduidelijkheid, geruchten en vragen van zwangere vrouwen zijn over de risico's van het Zika virus, was er vorige week een symposium, georganiseerd door het Kenniscentrum Innovatie i.s.m. het Erasmus MC.

Ook wij als Careyn Kraamzorg waren hierbij aanwezig. Het ging met name over eventuele consequenties van het Zika virus voor vrouwen in Nederland die zwanger zijn of zwanger willen worden. Het Erasmus MC heeft op dit moment een leidende rol op het gebied van onderzoek en maatregelen m.b.t. het Zika virus.

Graag informeren we je over de belangrijkste zaken.

  • Het virus kan niet worden opgelopen in landen buiten het leefgebied van de mug die het virus overdraagt. Dit betekent dat vrouwen in heel Europa, die zwanger zijn of willen worden geen enkel risico lopen.
  • De risicogebieden zijn grofweg Midden- & Zuid-Amerika inclusief de eilanden in de Caribische zee en Thailand.
  • Alleen vrouwen die tijdens het zwanger worden of zwanger zijn, kortere of langere tijd verbleven in de landen waar het virus voorkomt, lopen een (klein) risico het  virus te hebben (gehad), met mogelijke nadelige gevolgen voor het kind.
  • Gezien het vele reisverkeer tussen Nederland en deze gebieden is het denkbaar dat ook hier vrouwen zijn die dit risico lopen. Daarom zullen verloskundigen een zogenaamde reisanamnese maken en in voorkomende gevallen bloed/urine monsters laten onderzoeken.
  • Alle verloskundigen zijn hiervan op de hoogte gesteld. Wij als kraamorganisatie hebben hier geen actieve rol in. Wel zullen wij cliënten waarbij reizen naar risicogebieden aan de orde kan zijn/is, adviseren contact op te nemen met haar verloskundige.

Wil je meer weten, dan kun je nadere informatie vinden op onderstaade links.  

Info en geografische kaart RIVM: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus

Informatie van de KNOV (beroepsorganisatie verloskundigen): http://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/meer-over-het-zika-virus-en-zwangerschap/1792

LCI-richtlijn Zikavirusinfectie: http://rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Zikavirusinfectie